INSCHRIJVEN?
[klik hier]

Subsidie kinderopvang

In uw zoektocht naar een passende voorschool of kinderopvang voor uw kind komt ongetwijfeld ook het onderwerp ‘kosten’ aan bod. Omdat er sinds 2018 geen gratis voorscholen en kinderopvangen meer bestaan in Nederland is het belangrijk om u vooraf goed te verdiepen in de subsidies voor kinderopvang die bijvoorbeeld door de Belastingdienst en de gemeente uitgekeerd worden. Er zijn namelijk verschillende vormen van toeslag mogelijk.

Subsidie voor de kinderopvang door gemeente en Belastingdienst

Gelukkig blijft het voor ieder kind mogelijk om naar een kinderopvang of voorschool te gaan, dankzij de financiële tegemoetkomingen van de gemeente en de Belastingdienst. Zo kunt u bijvoorbeeld recht hebben op kinderopvangtoeslag, gemeentelijke toeslag en/of extra toeslag voor lage inkomens. Op de pagina ‘kosten en vergoedingen’ leest u hier meer over. Ook leggen we het hieronder nog even voor u uit:

  • Subsidie in de vorm van kinderopvangtoeslagDe Belastingdienst keert de kinderopvangtoeslag uit wanneer beide ouders werken, of een opleiding, cursus of traject volgen. De hoogte is afhankelijk van meerdere factoren. Voor meer informatie over de kinderopvangtoeslag kunt u kijken op de website van de Belastingdienst
  • Subsidie in de vorm van gemeentelijke toeslag
    U krijgt gemeentelijke toeslag wanneer u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. De gemeentelijke toeslag wordt uitgekeerd wanneer uw kind 2 jaar oud is. Er wordt tot maximaal 16 uur per week vergoed. Natuurlijk is het mogelijk om uw kind meerdere uren per week naar de opvang te brengen, maar dan zijn de extra uren voor eigen rekening. U hoeft zelf geen actie te ondernemen wanneer om gemeentelijke toeslag te ontvangen. Dit wordt namelijk geregeld via de voorschool.
  • Subsidie in de vorm van extra toeslag voor lage inkomens
  • Daarnaast is er nog de extra toeslag voor lage inkomens. Deze wordt uitgekeerd door de gemeente en wordt ook wel scholierenvergoeding genoemd. U krijgt deze vergoeding – indien u hier recht op heeft – wanneer uw kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud zijn. Het aanvragen van de extra toeslag voor lage inkomens kan via de website van de gemeente.
Subsidie voor de kinderopvang door gemeente en Belastingdienst

Waarom is subsidie voor de kinderopvang/voorschool belangrijk?

Wanneer uw kind naar de voorschool of de kinderopvang gaat leert het samenspelen met leeftijdsgenootjes. Dit is absoluut een verrijking voor uw kind. Naast dat de kinderopvang of voorschool ervoor zorgt dat u de handen vrij heeft om (bijvoorbeeld) te gaan werken, is het dus ook een belangrijk sociaal gebeuren voor uw kind. Het is daarom essentieel dat er subsidies bestaan voor ouders die gebruik maken van de mogelijkheden die de voorschool of kinderopvang hen biedt.

Verschil kinderopvang en voorschool

Tussen de kinderopvang en de voorschool zit een belangrijk verschil. Op de voorschool wordt er namelijk expliciet aandacht besteed aan de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van uw kind. Spelenderwijs leren staat er centraal en bovendien is er op de voorschool de mogelijkheid om een VVE-programma te volgen. VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie en is bedoeld voor kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand. Door het volgen van een VVE-programma op de voorschool kunnen zij optimaal voorbereid beginnen aan hun basisschooltijd.

Waarom is subsidie voor de kinderopvangvoorschool belangrijk

Meer weten over subsidies voor de kinderopvang of voorschool?

Bij Dynamo Peuters is ieder kind welkom. We helpen u dan ook graag wanneer u vragen heeft over de subsidies voor de kinderopvang, of wanneer u hulp nodig heeft bij het aanvragen van deze subsidies. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bovendien bevinden onze voorscholen zich door heel Amsterdam. Ook bij u in de buurt is er dus een Dynamo voorschool te vinden. Neem eens een kijkje op de pagina Locaties en ontdek de voorschool bij u in de buurt. We verwelkomen u graag bij Dynamo Peuters!