INSCHRIJVEN?
[klik hier]

BSO, voorschool of peuterspeelzaal?

Bent u op zoek naar een geschikte opvanglocatie voor uw kind en ziet u door de bomen het bos niet meer met al die verschillende termen? In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over de BSO, de voorschool en de peuterspeelzaal en de verschillen tussen deze verschillende vormen van kinderopvang. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen voor meer informatie.

BSO

BSO staat voor buitenschoolse opvang en – de naam zegt het al – is bedoeld om uw kinderen voor en na school- en werktijd naartoe te brengen. Deze vorm van opvang is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar) en wordt ook wel voorschoolse opvang of naschoolse opvang genoemd. De BSO is ook tijdens studiedagen en vakanties van basisscholen geopend.

BSO, voorschool of peuterspeelzaal?

Voorschool

De voorschool, niet te verwarren met voorschoolse opvang, is bedoeld voor een andere leeftijdscategorie: kinderen van 2 tot 4 jaar. De voorschool is de plek waar kinderen naartoe kunnen voordat zij aan hun basisschoolperiode beginnen. Vergelijkbaar met de peuterspeelzaal, maar qua expliciete aandacht voor bepaalde ontwikkelgebieden net iets meer dan een peuterspeelzaal alleen.

Voorschool

Peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal is ook bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar, die dus nog niet naar de basisschool gaan. De peuterspeelzaal is een opvang voor peuters waar zij kunnen spelen en kennis kunnen maken met leeftijdsgenootjes. Het verschil tussen de peuterspeelzaal en de voorschool is vooral de expliciete aandacht voor voorbereiding op de basisschool en het feit dat een peuterspeelzaal geen VVE-programma aanbiedt. Verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.

Een keuze maken: BSO, voorschool of peuterspeelzaal?

Wat voor uw kind de beste manier van opvang is hangt dus af van verschillende factoren. Allereerst de leeftijd: gaat uw kind al naar de basisschool, dan is buitenschoolse opvang de enige mogelijkheid. Zit uw kind in de leeftijdscategorie 2 tot 4 jaar, dan maakt u de keuze tussen een voorschool en een peuterspeelzaal.

De voorschool is alles wat een peuterspeelzaal ook is, maar dan met iets extra’s. Er wordt namelijk expliciet gefocust op bepaalde ontwikkelgebieden bij uw kind, zoals het cognitieve, sociaal-emotionele en motorische vermogen. Door middel van tellen, zingen, samen spelen, bewegen en knutselen wordt uw kind spelenderwijs gestimuleerd om zichzelf optimaal voor te bereiden op de basisschool.

Een keuze maken: BSO, voorschool of peuterspeelzaal?

Voor- en Vroegschoolse Educatie

En dan is er nog het VVE-programma: Voor- en Vroegschoolse Educatie voor kinderen met een VVE-indicatie. Deze indicatie wordt toegekend door het consultatiebureau of door het Ouder- en Kindcentrum en is bijvoorbeeld van toepassing voor kinderen met een taalachterstand. Een voorschool met een erkend VVE-programma kan zowel peuters met als zonder VVE-indicatie ontvangen en optimaal begeleiden, zodat elk kind met de juiste voorbereiding aan zijn of haar basisschooltijd kan beginnen.

Voorscholen in Amsterdam van Dynamo Peuters

Nu u weet wat u van de BSO, de peuterspeelzaal en de voorschool mag verwachten is het ook handig om te weten waarvoor u terecht kunt bij Dynamo Peuters. Dynamo Peuters biedt kinderopvanglocaties door heel Amsterdam die zich expliciet richten op de voorbereiding van uw kind op de basisschool. Wij bieden dus voorscholen in Amsterdam op diverse locaties waar kinderen van 2 tot 4 jaar van harte welkom zijn.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer over ons weten? Vul dan gerust het interesseformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Voorscholen in Amsterdam van Dynamo Peuters